×
acasă despre evenimente membrii galerie contact

Asociația Artiștilor Lutieri din România

Asociaţia Artiştilor Lutieri din România ia fiinţă în 1990, imediat după căderea regimului comunist, cu aportul unora dintre cei mai cunoscuţi lutieri români care au fost succesorii renumitului Roman Boianciuc şi anume: Ciurba Nicolae, Precub Florea, Luca Ioan, Nagy Pavel.

Dintre membrii fondatori mai fac parte Bâzgan Nicolae, Gliga Vasile-Ghiorghe, Mare Zaharie, Mare Vasile, Ciurba Sorin, Man Eugen și Ivacsony Francisc.

Încă din anii 1920 se disting câţiva lutieri foarte apreciaţi ca Gheorghe Rădulescu, Cărbunescu, Scheffler, prof. Bianu, Apăteanu, Macarie, Pohoryles, Stirbulescu şi Polak. Ştiindu-se că la Reghin se debita lemn pentru instrumente şi claviaturi, şi că în această zonă creştea molid de rezonanţă şi paltin cu calităţi acustice recunoscute în întreaga lume, în 1950 domnul Roman Boianciuc pune la Reghin, bazele unei secţii care construieşte instrumente cu coarde.

S-a dezvoltat în paralel şi producţia de serie condusă de inginerul Bâzgan Nicolae, care conduce şi astăzi secţia care avea să devină HORA S.A., unul dintre cei mai mari producători de instrumente din lume.Roman Boianciuc participă încă din anii 1967 la concursurile de lutieri din Liege - Belgia, iar în 1974 obţine medalia de bronz la concursul de luterie de la Sofia. Îndrumaţi de cei menţionaţi mai sus, se remarcă din anii 70 - 80: Mare Zaharie, Mare Vasile, Ciurba Sorin, Nagy Bella, Simon Jozsef dar şi arcuşieri ca Ivacsony Francisc şi Man Eugen.

După 1990 inginerul Gliga Vasile-Ghiorghe pune bazele şi dezvoltă firmele Gliga, care aveau sa devină un alt mare producător de instrumente muzicale.

Datorită faptului că lutierii români participă deja la concursurile din Cremona se manifestă şi influenţa stilului italian.

Claudiu Ciurba este unul din cei mai apreciaţi din noua generaţie de lutieri, termină şcoala de luterie din Cremona şi participă cu rezultate remarcabile la concursurile din Cremona şi Pisoni.

Inainte de anii 2000 deja funcţionează mai multe ateliere conduse de lutieri din generaţia tânără: Bândilă Ioan Virgil, Vultur Călin, Stoica Alin, Pop Dumitru, Fam. Simon, Gyorke Francisc, Szasz Friderich.

După anii 2000 se intensifică participările la concursurile de la Cremona şi Mittenwald ale lutierilor Mare Vasile, Mare Claudiu, Mare Aurelian, Gyorke Francisc şi Bândilă Ioan Virgil.

În prezent asociaţia are 23 de membri care lucrează la promovarea luteriei din România pe plan internaţional cu o gamă largă de instrumente cu coarde, cu un raport calitate-preţ foarte competitiv, care să mențină România pe harta mondială a constructorilor de instrumente muzicale.