×
acasă despre evenimente membrii galerie contact

Expoziție la Masterclass-ul Icon Arts - August 2020


Știați că România este este cel mai mare exportator de instrumente muzicale din UE către lumea întreagă?

Pe cuprinsul Festivalului, am stat de vorbă cu membrii AALR - Asociația Artiștilor Lutieri din România și am aflat o mulțime de lucruri care ne fac să ne simțim mândri că avem o asemenea școală de luterie în România. Și nu orice fel de școală fiindcă, înainte de toate, mulți dintre cei mai iscusiți lutieri au la bază studii de sculptură.

La Reghin se află cel mai important nucleu din țară unde lucrează unii dintre cei mai înzestrați lutieri români. De fapt, la noi în țară, sute de oameni lucrează în ateliere de instrumente muzicale. Lor le datorăm o parte dintre aplauze fiindcă că ne înțeleg atât de bine pasiunea pentru muzică.

Mulțumită AALR, tinerii care s-au înscris la masterclassurile ICon Arts au avut la dispoziție instrumente realizate de lutieri renumiți, distinși cu premii nu o dată la concursurile internaționale.

Am aflat că România este prezentă constant la marile concursuri, precum cel de la Cremona sau Mittenwald, unde se luptă pentru primele poziții cu țări cu o tradiție mult mai vastă, precum Italia, Franța, Germania. La noi, totul a început în jurul anului 1900. De-atunci, meseria se predă din tată în fiu și iată că rezultatele nu întârzie să apară.

La unul dintre concursurile recente au fost acceptate 50 de instrumente din care 24 au fost selectate în etapa finală din care 7 erau din România.

În final, vă mai spunem că România este cunoscută și pentru existența paltinului de rezonanță – încă un element de valoare la punctajul final din concursuri.

De veniți la Biertan până pe 9 august, nu ezitați să vizitați o splendidă Expoziție de instrumente cu coarde, veți afla multe povești interesante de la AALR despre cum se realizează un instrument și prin câte și mai câte etape trece până a ajunge în mâinile unui artist faimos.
Imagini eveniment